2% din impozitul pe venit – prima parte 2014

   In fiecare an, pana pe la sfarsitul lunii mai, avem sansa sa facem o diferenta, sa intoarcem niste bani care nu intra in buzunarul nostru, asupra carora nu avem control si unde nu exista transparenta. Asa ca, in loc sa lasam acesti bani sa intre la taxe si impozite, mai bine ne mobilizam si ii donam unei cauze care are nevoie de ajutor si cu care rezonam. Este o modalitate de a ajuta, fara sa ne destabilizam bugetul, chiar daca avem un salariu mic si fara a strange cureaua. De ce spun asta? Pentru ca acei bani au doar 2 cai: se pot duce la taxe si impozite, sau pot fi donati. Dar, in orice caz, acei bani nu vor ramane in buzunarele noastre.
    Asa ca m-am gandit sa va propun cateva asociatii si ONG-uri care chiar fac diferenta in diverse domenii de activitate si unde puteti vedea rezultatele donatiilor de 2% de anul trecut. Presupunand ca sunteti ca mine, adica va place sa vedeti rezultatele implicarii voastre si sa stiti ca nu sunteti trasi in piept, iata cateva idei :

  1. pentru mediu  
  • WWF: are multe proiecte diversificate pentru mediu in Romania. Punctele de interes se focalizeaza pe cele mai mari proiecte de salvare a naturii noastre : conservarea ursului brun pe cale de disparitie (ursul brun a fost o specie larg răspândită în Europa, situație care s-a schimbat dramatic în ultimele secole,specia dispărând complet din multe țări de pe continent) , refacerea zonelor umede –  râuri, lacuri, iazuri, păduri de luncă (reprezintă unul dintre cele mai valoroase tipuri de ecosisteme de pe planetă,găzduind cea mai mare parte a bio-diversității și asigurând servicii de mediu vitale pentru oameni), Păduri cu Valoare Ridicată de Conservare ( pe tot parcursul anului 2012 WWF a continuat proiectele de conservare și administrare responsabilă a pădurilor, punând accentul pe certificarea forestieră FSC© și pe Pădurile cu Valoare Ridicată de Conservare) , refacerea si protejarea Deltei Dunarii (proiectul își propune creșterea valorii naturale a zonei, prin lucrări de reconstrucție ecologică și prin implicarea comunității locale în activități de co-management,pentru asigurarea statutului favorabil de conservare a habitatelor prioritare din Rezervația Biosferei Delta Dunării). Acestea sunt doar cateva din proiectele lor majore si aici gasiti raportul de activitate bine detaliat, incepand cu trasarea planului pana la ce au facut sa il indeplineasca. WWF este o organizatie serioasa, cu activitate in toata lumea si cu o dare de seama care te face sa realizezi cat de bine sunt cheltuiti banii tai. Asa ca, daca vreti sa le donati 2%, pe pagina lor vei gasi toate informatiile necesare pentru asta .
  • Plantam fapte bune in Romania: este o organizatie aflata sub patronatul alteti sale regale Principesa Margareta si se ocupa de impadurirea zonelor cu probleme din Romania. De pe pagina celor de la Plantam fapte bune aflam ca intre anii 2011-2016 sa planteze 300 de hectare de terenuri agricole degradate, sa realizeze harta taierilor de paduri si sa realizeze o campanie de informare complexa despre paduri. Pe mine m-a atras  in primul rand transparenta lor: aflam cine sustine aceasta initiativa si ce au facut pana acum : judetul Arges: Tigveni (1,5 ha), judetul Ialomita: Armasesti (6 ha), judetul Mures: Taureni (12 ha), judetul Timis: Dudestii vechi (7 ha) si Livezile (2 ha), judetul Satu Mare: Ardud (7 ha). Iar daca vreti sa aflati pe ce se vor duce banii in 2014 , iata pagina cu impaduriri si planuri in acest an. Pe langa faptul ca puteti dona cei 2% , tot de pe fereastra cu planuri 2014 aflam si cum ne putem implica fizic la plantari , cand si ce echipament sa folosim.
  • Mai mult verde – urmăreşte 3 direcţii strategice : aer curat, educaţie, voluntariat. Activităţile lor includ curăţenii, plantări, reînverziri, promovarea mersului cu bicicleta şi programele de educaţie ecologică. La Proiecte vedem lista cu au facut in trecut. Iata cateva din proiectele lor: parcurile MaiMultVerde & Raiffeisen Bank ( s-au realizat spaţii verzi şi de joacă în cinci oraşe din România: Ploieşti, Călăraşi, Alexandria, Galaţi şi Focşani), Clar si limpede (un proiect MaiMultVerde şi Ciuc Premium în care s-a urmărit protejarea calităţii apelor pure prin refacerea captărilor de izvoare şi acţiuni de curăţenie), România prinde rădăcini (35.000 de puieţi plantaţi în judeţul Vaslui), Pădurea Noastră (100 de voluntari de la UniCredit Ţiriac Bank au plantat sâmbătă, 18 octombrie 2008, 2000 de puieţi de brad într-o zonă defrişată din Parcul Naţional Piatra Craiului, în apropierea comunei Sătic din judeţul Argeş). De asemenea afla si proiectele in curs: ECOLO – activităţi ecologice pentru şcolari , Sa plantăm pentru planetă, Tribul si alte cateva ale caror detalii le putem afla in pagina celor de la Mai mult verde. Si iata si pagina de donare aici.

       Pentru moment ma opresc aici.Orice ati alege, va rog sa aveti in vedere ca dealine – ul acestei donatii este 23 mai 2014. 
        Spor la donat !

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *