2% din impozitul pe venit – sugestii pentru 2015

Hello, folks. It’s that time of the year again. Momentul ala cand avem putere de decizie asupra taxelor si impozitelor, chiar daca doar o mica parte. Ma refer la donarea celor 2% pentru a sprijini o cauza in care credeti. Asa cum spuneam si anul trecut pe vremea asta, banii acestia nu raman la noi in buzunar.

Anul asta am revenit cu alte propuneri minunate si variate, printre care sigur veti gasi ceva care sa rezoneze cu sufletul vostru. Asa ca, pe cai 😀:

  1. pentru mediu va propun urmatoarele redirectionari 😊
Rosia Montana. In 2013 acest frumos petic de pamant a surescitat o puternica reactie publica atunci cand compania Gabriel Resources a primit aprobarea pentru mineri cu cianura, un proiect care ar fi distrus coltisorul acela de rai, poluand pamantul si aerul. Datorita protestelor din toata tara, acest proiect a fost blocat de catre cei de la putere, si compania a renuntat la ceea ce putea fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice la noi in tara. Chiar daca RMCG ( compania care voia cianurarea ) si-a strans jucariile si a abandonat ( cel putin pentru moment), tot sunt foarte bineveniti cei 2% din impozit pentru a sustine dezvoltarea in acea zona, pentru sustinerea fermierilor care s-au opus distrugerii si care au luptat si pentru cultivarea traditiei. Asa ca va rog sa va indreptati atentia catre Asociația Alburnus Maior – un ONG cu sediul în Roşia Montană, jud. Alba și reprezintă interesele acelor locuitori din Roșia Montană și din Bucium care se opun proiectului Roșia Montană și refuză să-și înstrăineze proprietățile pentru a face loc proiectului minier. E o zona foarte frumoasa, unde avem si un festival minunat: Fan Fest . So, daca vreti sa donati, click aici si veti gasi toate informatiile necesare. De asemenea sper sa va plimbati un pic pe site-ul Rosiei Montane; va promit ca va fi foarte interesant.
Gradini  Urbane. Despre ei am scris intr-un articol anterior. Am fost la doua din proiectele lor: “Marea repicare” si “Gradina bunicii” – in Gradina Botanica. Faptul ca folosesc seminte curate, ca au proiecte minunate de inverzire a spatiilor in nevoie din Bucuresti, atmosfera si oamenii de acolo au fost un mare plus, mi-au placut extrem de mult. O sa scriu si aici filozofia lor de viata:  Proiectul presupune amenajarea în mediul urban a unor grădini comunitare cu o varietate foarte mare de specii de plante comestibile şi decorative, folosind un design specific permaculturii.”, astfel ca: ” locatarii unui bloc îşi pot produce propriile legume pe terasa blocului, folosind paturi de legume construite pe verticală, respectând principiile permaculturii prin folosirea unui design dedicat, realizat de echipa de proiect.” Acesta este site-ul lor Grădini Urbane Comunitare si pagina de Facebook  si va sugerez sa va uitati pe ambele si sa mergeti la macar o actiune de-a lor. Nu veti regreta. Pentru cei 2%  puteti descarca formularul de aici si completati astfel: bifati sustinerea unei entitati nonprofit/ unitati de cult; la cod de identitate fiscala a entitatii nonprofit/ unitatii de cult: 25518688 ; denumirea entitatii nonprofit/ unitatii de cult: Asociatia Romania in Tranzitie;  cont bancar: RO96INGB0000999904829298 
– Si ultima, dar nu cea din urma propunere se indreapta catre cei mai sufletisti oameni pe care i-am cunoscut si cu care am avut placerea sa particip la proteste impotriva gazelor de sist si alte proiecte pe mediu : Grupul de interventie civica Brasov . Am cunoscut-o personal pe Hetti Benedek si am ramas uimita de energia si determinarea ei: „Oamenii sunt unealta către o lume ideală. Ei pot schimba prezentul; ei pot modela viitorul. Şi doar prin ei se poate decide soarta unui popor.” Cu ce se ocupa GIC? Sunt implicati intr-o varietate de proiecte dintre care amintesc doar cateva: “Apa din batatura” – campanie de conștientizare a importanței apei în viețile țăranilor români, dar și a comunităților urbane; actiunea “Fii erou de sarbatori” in care au colectat  ajutoare pentru copii din casa de tip familial Bambi, din Zărnești; “Impreuna salvam padurileRomaniei – Brasov”: “acțiune ce are ca scop atragerea atenției asupra situației despăduririlor abuzive și a tăierilor ilegale ce se întâmplă sfidător în pădurile României de ani de zile.”  Dar cel mai aprig proiect al lor a fost cel de constientizare a efectelor negative a exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. Prentru care s-au deplasat pe teren, la sonde noi sau vechi, au colectat sol si apa pentru analizare, au semnalat problemele poluarii masive ale acestei fracturari si au informat oamenii din si de pe langa Brasov despre consecintele periculoase, click aici pentru jurnalul lor de teren. Despre ce inseamna fracturare hidraulica si cate de nociva este ea puteti citi pe acest site si aici . Donati utilizand formularul de la aceasta pagina si astfel ii ajutati sa mearga mai departe sa ajute mai mult si sa se opuna cat mai eficient problemelor de mediu si numai care, de multe ori, nu sunt deloc semnalate de autoritati.

Asa ca, orice ati alege, donati, Cei 2% nu raman in buzunarele noastre chiar daca nu ii donam si, cu ajutorul lor, puteti sa va implicati in a face o schimbare in bine, chiar daca nu aveti resure materiale, timp sau energie pentru altfel de implicare.

         Eu voi reveni in cateva zile cu partea a doua a articolului pe 2015. Pana atunci va recomand sa cititi si articolul din Cutia de carton in legatura cu cei 2%.  Formularele se descarca, se completeaza si se trimit prin posta la adresa: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bucureşti – 050741. Spor si zi frumoasa sa aveti!
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *