Efectele negative ale produselor care contin ulei de palmier

Uleiul de palmier este folosit in multe domenii: cosmetice, industria alimentara (patiserie in special), saponificare, detergent, lubrifianti masini. In industria alimentara si cosmetica este folosit pentruc ca:

– rezista bine la prajire

– chiar si dupa mai multe utilizari poate fi filtrat si folosit in continuare

– rezista bine in timp si rancezeste greu

– nu schimba gustul sau mirosul mancarii

– nu imprumuta gustul alimentului prajit in el, putand fi folosit pentru diverse alimente: peste, cartofi etc

– nu se inegreste dupa prajiri multiple

– proprietati bune de conservare, asigurand termene de valabilitate lungi pentru alimentele la care a fost folosit.

Si, atunci, daca are atatea beneficii, de ce nu vreau sa cumpar produse care contin acest aliment? Pentru ca dezastrul pe care il lasa in urma este mult mai mare decat avantajele:

– cererea a crescut si plantatiile de palmieri s-au extins, fapt care cauzeaza distrugerea padurilor tropicale. In fiecare ora sunt arse paduri tropicale pe teritorii extrem de intinse, pentru ca in locul lor sa fie înfiintate plantatii de palmier. Din 1990, flora si fauna autohtona din Indonezia a fost distrusa pe o suprafata aproape cat teritoriul Germaniei.

– distrugerea padurilor tropicale, elibereaza o cantitate enorma de dioxid de carbon care ajunge în atmosfera si contribuie major la incalzirea globale si schimbari climatice negative

– plantatiilor care iau nastere in locul padurilor tropicale, obliga triburile din zona sa isi paraseasca pamanturile pe care trait toata viata. Foarte multe specii de animale si plante isi pierd habitatele naturale, biodiversitatea din acele zone dispare alarmant de repede

– productia uleiului de palmier distruge teritorii tot mai mari si ameninta specii pe cale de disparitie, elefanti, rinoceri, tigrii si orangutani. Multe din aceste animale sunt batute, torturate și chiar incendiate din cauza ca sunt prinse pe aceste plantatii.

Dupa plantatiile de palmieri, timp de cateva decenii doar foarte putine specii de plante sunt capabile sa reziste in locul padurilor distruse, iar subarboretul natural este distrus aproape integral pe plantatii. In plus, pentru producerea uleiului de palmier se folosesc cantitati imense de ingrasaminte chimice si produse pentru protectia plantelor, care contamineaza solul si apele naturale.

orangutan

Cred ca sunt suficiente motive pentru a ocoli acest ulei sau produsele care contin uleiul de palmier.  Din pacate il gasim in multe alimente procesate: chips-uri, oreo, ciocolata, unt de arahide; dar si on sapunuri naturale, șamponul, diverse cosmetice. De aceea e important sa cititm cu atentie etichetele produselor si sa nu contribuim la sustinerea cererii de ulei de palmier prin cumpararea acestor produse. Mie mi-a intrat în sange sa ma uit pe eticheta si, in cazul cosmeticelor, daca nu specifica pe eticheta, atunci intreb producatorul. De obicei primesc raspuns. Iar daca nu, atunci renunt la produs, deoarece exista atatea alternative pe lumea asta incat e pacat sa contribuim la devastarea pe care plantatiile de palmieri le lasa in urma.

palm-oil-plantation

Apare  sub numele sau sub denumirea de Palm Kernel, Palm Kernel Oil (PKO), Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm Stearine, Palm Kernel Stearin (PKs); Palm Kernel Olein (PKOo), Palmityl Alchohol, Palmolein,Partially Hydrogenated Palm and Palm Kernel Oil (PHP(K)O), Fractionated Palm and Palm Kernel Oil (FP(K)O), Palmitate – Vitamin A or Ascorbyl Palmitate, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (acid palmitic), Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitat), Octyl Palmitate (octil-palmitat).

palm-tripa-burning

Mai multe informatii si surse articol:

https://www.worldwildlife.org/publications/palm-oil-scorecard-2016

http://www.globalpalmoilproduction.com

https://www.gazetadeagricultura.info/eco-bio/566-protectia-mediului/19838-ue-ar-trebui-sa-combata-impactul-pe-care-il-are-productia-nedurabila-de-ulei-de-palmier-asupra-mediului.html

Recuperarea deseurilor vegetale rezultate din producerea uleiului de palmier

Facebook Comments

One Comment

  1. Pingback: Oranjerie – sapun natural cu lemongrass si portocala – korydeea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *