Inca un iulie fara plastic si un proiect misto

Prima mea experienta plastic free a fost anul trecut, cand am aflat de  la cateva vloggerite din diverse colturi ale lumii ca in iulie se desfasoara o provocare de-a dreptul interesanta si prietenoasa cu mediul: o luna intreaga fara plastic.

FB_IMG_1496951586078

N-am stat pe ganduri si m-am avantat si eu in acest challenge. Care nu a fost deloc dificil pentru mine, mai ales ca am pornit cu cateva schimburi usoare: in loc de sacosa de plastic si pungutele de produse din plastic, am luat numai sacose de panza, am mers mai des la piata și am rugat vanzatorii sa imi puna direct in sacosile respective. Chiar daca am folosit plastic, era plastic pe care deja il aveam in casa: casoleta de plastic pentru brânză, carne etc, astfel incat nu am cumparat plastic nou, dar nici nu am lasat sa stea degeaba ce plastic aveam prin casa, sau sa il reciclez daca era în stare buna pentru ca ar fi fost o totala risipa, deloc eco-friendly. Detalii pe larg despre aceasta experienta aflati aici si aici (click pe verde)

FB_IMG_1496951560170

Anul acesta sunt si mai incantata de faptul ca urmeaza iulie fara plastic din doua motive: voi participa iar la provocare si, alaturi de Simona de la Cutia de Carton si de Emilia Mitroi, voi fi implicata intr-un proiect cu instalatii interactive si diverse evenimente conexe legate de constientizarea efectelor plasticului in natura si dezvaluirea alternativelor care chiar exista si sunt usor de folosit. Acest proiect isi propune: – atragerea atentiei asupra consumului excesiv de plastic.

– ajutarea oamenilor sa constientizeze efectele nocive pe care le are poluarea cu plastic asupra intregii planete.

– informarea despre alternativele responsabile fata de mediu.

– implicarea comunitatii in activitati creative si eco-sustenabile (vizionari de documentare, lecturi publice, scriere creativa, biblioteci umane, actiuni de ecologizare, ateliere de reciclare creativa etc.)
– insuflarea dorintei de-a elimina pe cat posibil plasticul din viețile noastre.

FB_IMG_1496951538629

Asa ca, daca v-ati saturat de muntii de gunoaie pe care ii vedeti peste tot, daca v-a fost mila de animalele care sufera din cauza ca inghit plastic, ca un pai din plastic se intepeneste in nasul unei foci sau o punga de plastic ajunge sa fie infasurata in jurul gatului  unei păsări si agonizeaza sufocate (click pe verde pentru videouri daca aveti stomac puternic), daca doriti sa lasati cat mai putine urme negative in natura si sa aflati concret ce puteti face, va propun doua lucruri:

– sa va inscrieti in proiectul Plastic Free July  (si aici gasiti si comunitatea Facebook) si sa puneti in practica  solutiile alternative pe care le gasiti aici (click pe verde)

– sa spuneti nu plasticului de unica folosinta: paiele din bauturi, pungile de plastic, casoletele care de arunca dupa o utilizare, paharele de cafea to go

– sa veniti la atelierele noastre practice si foarte interesante din luna iulie în biblioteca Ion Creanga si Emil Garleanu. Vor fi instalatii creative, oameni cu energie pozitiva, cosmetica naturala DIY, documentare si filme faine si multe altele (intre noi fie vorba am auzit ceva și de un premiu 😉).

Sta in puterea noastra sa pastram planeta frumoasa, plina de culoare, aer pur si ape curate pentru noi, pentru copii si parintii nostri. Impreuna facem diferenta!

FB_IMG_1496951486111

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *