Bastarda Istanbulului

A fost o carte de-a dreptul delicioasa! M-a prins de la primele pagini si mi-a placut tot: de la constructia personajelor, la firul narativ si pana la denumirea capitolelor, unde pot sa folosesc iar cuvantul delicios, avand in vedere cum sunt denumite. Dar va las sa descoperiti singuri.

A fost un fel de calatorie continua in timp si  spatiu, in lumi orientale asemanatoare si totusi diferite. Se impletesc multe povesti, care, alcatuiesc the bigger picture, dar intr-un fel pe care nu l-am banuit pana aproape de sfarsit.  Avem parte de personaje feminine puternice, nonconformiste, complexe (un lucru pe care nu l-am vazut in multe romane), iar Istanbulul mi-a fost el insusi un personaj. Atat de bine este scrisa incat imaginatia mea a fost tot timpul activa: am putut sa “vad” casele, orasele, femeile, toate scenele, am putut sa “miros” si sa “gust” mancarea, sa trec rapid din trecutul patat de genocidul armenesc din Turcia in prezentul tinerelor care isi cauta sensul: Armanoush si Asya. Si la final am simtit ca se facuse dreptate. Dar oare, chiar merita? Asta e intrebarea cu care am ramas si pe care v-o las.

Dupa cum am spus mi-a placut mult si am gustat din plin exotismul acestei carti. Nu m-am simtit deloc pierduta printre atatea personaje. Am ramas la concluzia ca traumele din copilarie apasa cel mai greu in viata si am inteles un pic contextul social armenesc și turcesc cu care nu eram deloc la curent. M-am simtit ca si cum fusesem chiar plecata din tara pe urmele lui Armanoush, afland odata cu ea toate intamplarile. Recomand din suflet “Bastarda Istanbulului”. In plus, are o doza de umor si ironie perfecta pentru orice stare de spirit sau anotimp.

1033249

Sursa foto: libris.ro

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *