Interviu Alternative.blue: shop romanesc, eco, fara plastic

IMG_20171028_165332

Dupa ce am postat prima parte a interviului de la Alternative, iata ca vine randul celei de-a doua parte. Daca nu l-ati citit, il gasiti aici, apasand pe verde. Alternative este un shop romanesc online foarte prietenos cu mediul, cu produse care nu polueaza, care dureaza o viata, de calitate si pot fi refolosite over and over again. In spatele acestui magazin se afla oameni pasionati de natura, implicati in schimbari pozitive si care militeaza pentru o planeta verde (la acest link gasiti si o petitie impotriva plasticului pe care Alternative.blue o sustine). Tare mult imi place genul asta de oameni! Shopul il gasiti aici – click pe verde. Va las sa va delectati cu restul interviului. 😊

IMG_20171028_165405

5) O prezentare pe scurt a shopului: produsele, cum selectați oamenii cu care lucrați, ce materiale vi se par mai sustenabile?

Shop-ul ALTERNATIVE a apărut ca urmare a stilului de viață #faraplastic adoptat. A fost un proiect care s-a întâmplat natural, în sensul că cei care știau că am început să trăiesc în acest fel m-au intrebat cum reușesc, cu ce am înlocuit diferite obiecte și mi-am dat seama că ar fi multă lume care ar implementa această schimbare în viața lor, dacă ar avea soluțiile și instrumentele necesare.

Toate lucrusoarele care m-au ajutat în aventura mea fără plastic au fost rodul unui proces îndelungat de documentare. Parte a traiului sustenabil și fără plastic este și traiul zero waste și minimalist, așa că nu doream să cumpăr produse de calitate îndoielnică care provoacă alte probleme sau se strică rapid. Așa că am ales produse de calitate, din materiale durabile, naturale, provenite din surse etice și produse în condiții de muncă fair, care țin o viață și cărora, la finalul vieții lor, li se poate oferi o altă întrebuințare sau pot fi reciclate 100%, reintrând într-un ciclu economic inchis, în care deșeurile redevin resurse.

eco-bag_black-3-990x660

Pentru produsele create de noi, cum sunt seria de produse ALT, am ales materiale locale, cât mai puțin prelucrate industrial, care se pot repara și recicla ușor. Am ales să lucrăm cu oameni care înțeleg importanța detaliilor și a lucrului bine făcut.

Lucrăm cu prieteni și familie, dar oricine este binevenit în echipa noastră, atâta timp cât este pasionat de ceea ce face, împărtășește iubirea pentru natură și beneficiile calității în tot ceea ce face.

Companiile ale caror produsele am ales să le promovăm în shopul nostru împărtășesc aceeași viziune, fiind preocupați constant de sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, și își dezvoltă continuu produsele pentru a avea un impact cât mai scăzut asupra mediului. Toate aceste companii își aleg cu grijă materialele pe care le folosesc, oferă garanție pe viață la produsele lor, sprijină organizații de mediu, nu realizează teste pe animale, susțin un stil de viață sustenabil, vegan și nu folosesc plastic în realizarea produselor sau ambalajelor sale.

În ceea ce privește produsele marca ALTERNATIVE, aceste sunt realizate doar din materiale naturale, reutilizabile, biodegradabile și durabile. Am fost atenți la fiecare detaliu din procesul de creație al acestor produse: am folosit bumbac natural și iuta, iar imprimarea este realizate prin serigrafie, evitând astfel plasticul din procesul de imprimare. Ori de câte ori vei spăla un săculeț, poți fi sigur că orice fibră este 100% naturală, și astfel nu vei contribui la poluarea apei cu microfibre, cum este cazul textilelor realizate din plastic, voal, etc.

Materiale sustanabile, pentru noi, sunt acelea care pot fi folosite timp îndelungat, provin din surse etice și regenerabile, preferabil sunt realizate local și obținute în conditii de muncă fair și se reciclează 100%: bumbacul, iuta, cânepa, inul, sticla, inoxul, bambusul, lemnul, celuloza, ceramica, materiale reciclate, atâta timp cât sunt sigure pentru sănătatea noastră.

IMG_20171028_165450
6) Cate ceva despre plastic și efectele sale: cifre, întâmplări, orice…

Despre plastic, ca și fun facts, am realizat niște postcards, cu ajutorul cărora creștem gradul de conștientizare al efectelor sale, dar realizăm și statistici legate de consumul de plastic în România. (le gasesti aici http://alternative.blue/ro/campaigns-projects/scientistssay/)

Legat de efectele plasticului asupra vieții noastre, aceste se împart în 3 categorii: efectele asupra sănătății umane, naturii și economiei. Și toate 3 ne afectează pe fiecare dintre noi, fie că suntem conștienți de asta sau nu.

Plasticul & sănătea umană- Toate tipurile de plastic conțin și eliberează aditivi chimici. Aceștia sunt cunoscuți ca și cancerigeni și disturbatori endocrini. De asemenea, plasticul atrage alți contaminanți din imediata sa apropiere (bifenili policlorurați/PCB, pesticide), devenind astfel și mai toxic și periculos în cazul ingerării.

Plasticul & natura-Efectele negative ale plasticului asupra naturii se referă la încurcarea și prinderea animalelor, ingestia de plastic confundat cu hrană, distrugerea habitatului, introducerea și răspândirea speciilor invazive, transportul chimicalelor cu efecte asupra lanțului trofic și al sănătății oamenilor.

IMG_20171028_165506

Plasticul & economia-Impactul negativ al plasticului afectează pescuitul (diminuarea cantității de pește prins, probleme de navigație, calitatea acvaculturii), turismul (degradarea aspectului plajelor, zonelor muntoase, padurilor și al apelor), agricultura & creșterea animalelor (niveluri sporite de poluare ale râurilor și terenurilor sunt asociate cu o producție toxică), contribuie la creșterea cheltuielilor administrațiilor locale și afectează bunăstarea și sănătatea comunitățiilor din zonele afectate.

În fiecare an mergem în Delta Dunării, iar de la un an la altul se poate observa cum numărul de PET-uri care plutește pe canale este din ce în ce mai mare. Având în vedere că, la nivel global, studiile arată că 83% din apa pe care o bem (fie ea imbuteliată sau nu) este contaminată cu plastic, și că o mare parte din fauna acvatică se hrănește din greșeală cu plastic, dorim să cercetam care sunt efectele plasticului în Delta Dunării, în primul rând asupra peștilor.

IMG_20171028_165302

Anul trecut, Mihai și Adi au realizat o călătorie de 1.500 km pe biciclete, pe costa de SE a Spaniei, urmărind marea. Cand au ajuns în Almeria, cunoscută ca fiind sera Europei, au descoperit terenuri agricole întregi acoperite de folii de plastic aflate în diferite stadii de degradare.

Am vazut oi și vaci păscând pe pajiști, printre mormane de plastic, și în Transilvania, și în Dobrogea.

La Letea, unde se află și faimoasa padure, s-a realizat un dig din saci de rafie (plastic). Nu știu când a fost făcut, însă acum digul este un amestect oribil de nisip și plastic, într-o continuă degradare. La fel si drumul spre plaja din Sulina, o construcție total neinspirata veche de aproximativ 10 ani, din care constant zboară bucăți de plastic pe nisip și în mare.

IMG_20171028_165316

7) Care e cea mai ușoară schimbare pe care o sugerați pentru a tranziționa catre un stil de viață cu cat mai puțin plastic?

Schimbarea se produce când suntem motivați de ceva anume. Motivația noastră este natura, însă grija pentru propria sănătate sau economiile pe care le faci prin faptul că devii mai responsabil în procesul deciziei de cumpărare sunt factori la fel de importanți.

Decide-te că vrei să trăiești (mai) sănătos. Îmbrățișează curiozitatea timp de o zi și monitorizează ce ajunge în cosul tău de gunoi. Sunt lucruri care le cumperi impulsiv și nu le folosești? Sunt lucruri pe care le folosesti foarte puțin și apoi ajung în coșul de gunoi? Sunt lucruri care îți plac, însă sunt ambalate în plastic și le poti găsi într-un ambalaj reutilizabil sau reciclabil?

IMG_20171028_165348

Înconjoară-te de obiecte REUTILIZABILE care îți plac mult de tot, așa de mult că o să dorești să le iei peste tot cu tine: o sacoșă eco din bumbac, o sticla reutilizabilă din inox și săculeți reutilizabili în care îți poți cumpăra mâncarea preferată. Aceste 3 schimbari vor aduce o scădere dramatică a cantității deșeurilor pe care le produci.

Cea mai bună metodă de a reduce cantitatea de deșeuri produse este PREVENIREA. Ceea ce consumi poți colecta selectiv (inclusiv resturile organice, provenite din bucătarie, care însumează peste 60% din deșeurile produse de o persoană în România) și trimite// preda spre valorificare.

IMG_20171028_165424

8) Un cuvânt de îndemn pentru cititori: îndemn, moto, citat..

Am 2, pe care le iubesc enorm de mult:

‘Fii schimbarea pe care dorești să o vezi în lume ‘(Ghandi)
&
‘It always seems impossible until it’s done!’ (Mandela)

IMG_20171028_165239

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *