Interviu Alternative.blue: shop romanesc, eco, fara plastic

apples-white-600x400
saculet textil pentru produse la vrac

Acum patru zile am povestit cu drag si poze cum imi fac eu cumparaturile in saculeti textili pentru a nu mai lua mii de pungi de plastic de fiecare data (link aici pe verde) Sunt mega incantata de ei;  i-am cumparat in septembrie la evenimentul Plastic free lifestyle,  cand am avut sansa de a cunoaste oameni minunati implicati in stilul de viata fara plastic si pasionati de natura. Unul dintre acesti oameni este Ioana de la Alternative.blue, shop-ul cu minuni (link pe verde) prietenoase cu natura (sacosi de bumbac, saculeti textili, sticle din inox pentru apa, dischete demachiante reutilizabile, periute de dinti din bambus si multe altele) de unde m-am aprovizionat. Asa ca, nu am rezistat tentatiei, si i-am luat un interviu. Multumesc, Ioana, pentru raspunsurile fascinante! Stati cu ochii pe blog, urmeaza si partea a doua :):

bread-white-990x660
saculet textil pentru paine

1) De ce Alternative blue și de când?

Ideea ALTERNATIVE s-a conturat în 2013, cand am vazut proiectul lui Chris Jordan și pozele sale cu puii de albatrosi din atolul Midway, care aveau stomacelele pline de plastic, si asta le provoca moartea. Insulele acestea se afla la 3.200 de km departare de cel mai apropiat continent. Nu mi-a venit sa cred ca impactul consumului nostru si al convenienței noastre poate avea asemenea repercursiuni. Atunci am știut că vreau și trebuie să fac ceva pentru a fi parte din soluție, nu din problemă. În plus, oriunde călătoream și oricât de aproape sau departe de oraș mă aflam, se repeta același scenariu: ambalaje din plastic, PET-uri, doze de aluminiu, paie din plastic, etc, aruncate în natură, în cantități variabile și diferite stadii de degradare. La vremea aceea, Mihai era în Indonezia, observând același impact negativ al plasticului asupra naturii, la mii de km departare. Nu putea să-și explice nici el cum găsea plastic în locuri în care societatea încă era organizată în triburi. În Indonezia se află cel mai poluat fluviu de pe planetă (râul Citarum), unde PET-urile și gunoaiele au ocupat efectiv toată suprafața apei, sufocând absolut orice formă de viața existentă. Acesta se varsă în Oceanul Indian, unul dintre cele mai exotice și pline de viață oceane ale planetei. Mihai îmi povestea că localnicii, înaintea apariției plasticului, mâncau totul din frunze de banane, pe care apoi le aruncau pe jos. Obiceiurile și comportamentul lor au rămas neschimbate, însă lipsa de educație privitoare la plastic și caracteristicile sale au transformat multe regiuni din acestă țară într-o groapă de gunoi.
Si Mihai dorea să fie parte din soluție, așa că s-a alăturat imediat proiectului ALTERNATIVE.
Alternative pentru că ne plac soluțiile, suntem curioși și ne place să explorăm, să facem lucrurile altfel, să testam noi posibilități și să descoperim  alternative, și blue, pentru că iubim natura, libertatea, mările, oceanele, munții și cerul, care sunt și sursele noastre de inspirație și motivație.

eco-bag_black-3-990x660
sacosa bumbac

2) Cum și când v-a venit ideea să fiți o alternativa sanatoasa la tot plasticul din jur?

În momentul în care am înțeles că schimbare este o decizie personală și dacă doresc să schimb ceva în jurul meu, trebuie să încep cu tine. Așa a început totul, cu schimbarea propriului stil de viață și obiceiuri de consum. Am urmat și un curs organizat de ONU, pe subiectul polurii cu plastic.
Pe lângă partea de reeducare, am început să experimentez ce înseamnă să renunți la obiectele din plastic de unică folosință. Știam că se poate, le aveam pe Beth Terry și Bea Johnson ca și sursa de inspirație. Și pe bunicii mei, oameni care au trăit sănătoși și fericiți până la adânci bătrânețe, înconjurați doar de obiecte realizate din materiale naturale.
Plus, iubirea pentru natura și cheful nebun și constant de a călători au fost motivațiile mele principale. Pentru liniștea, pacea, inspirația, bucuria și peisajele absolut incredibile pe care ni le oferă natura, m-am gândit că sigur pot contribui și eu cu ceva pentru a mai păstra aceste minuni și bucurii și generațiilor următoare.

Cele mai importante 3 schimbari care le-am implementat în viata mea fara plastic au fost cumpărarea unei sticle de inox (alternativă pentru apa la PET), a unei sacoșe din bumbac (alternativă pentru plasele de cumpărături) și a unei periuțe de dinți din bambus. După ce cunoști cât de toxic e acest material, chiar nu mai poți ignora aceste detalii.

DSC05949_white-2-990x660
cana reutilizabila din inox

3) Ce principii va mențin împreună? O mica prezentare a echipei.

Iubirea pentru natura, timpul petrecut pe afară, în natură, curiozitatea, dorința de face o schimbare pozitivă în lume, creativiatea, necunoscutul și aventura sunt o parte dintre valorile pe care le împărtășim cu toții. Iubesc să îmi împărtășesc ideile unor oameni care le primesc cu mult entuziasm, și asta înseamnă munca cu Mihai Pop, Adrian Crapciu și Zsolt Ercsei. Toți suntem adepți ai consumului sustenabil și local, susținem practicile etice și suntem implicați în diferite proiecte (Transylvania Cycling, Where Next, Lost in East, Involved Channel, Natura Fără Plastic). Altfel spus, we love what we do! Mihai se ocupă de pagina de internet, iar o parte dintre alternativele la plastic le-am creat împreună, Adrian este cel cu mult dor de ducă și pasiune pentru fotografie, iar Zsolt are puterea secretă de a transforma în realitate toate ideile mele legate de grafică & design, oricât de neclare și vagi ar fi.
Pentru că ne place să lucrăm cu oameni pasionați de ceea ce fac și susținem diversitatea, inclusiv în activități, colaborăm cu oameni care ne împărtășesc viziunea și valorile, iar o parte din părinții noștri sunt și ei în echipă :).
Susținem colaborarea pentru că face loc diversității și creativității. În momentul în care ești implicat în numeroase proiecte și îți împarți timpul cu numeroase persoane din diferite medii, este incredibil cât de deschis la minte și la suflet poți fii.
Este însuflețitor și cât se poate de satisfăcător, sunt foarte recunoscătoare și mă simt extrem de norocoasă să fiu parte din acestă echipă.

sticla din inox pentru apa
sticla din inox pentru apa

4) Care a fost cea mai mare schimbare în viața voastră de când ați ales stilul de trai fara plastic?

Mai multă energie și o sănătate mai bună. Plus faptul că știi că faci un lucru bun și alegi să faci parte din soluție. Totul este conectat pe Pământ. Ajuți natura, te ajuți pe tine. Petrecând timp în natură, ajungi să o cunoști și să îți pese mai mult. Și să te inspire. Dar în același timp, asta presupune miscare,o forma fizica bună, aer curat. Apoi mai e și reward-ul imediat: când vezi frumusețea unui loc pe care tocmai l-ai curățat de gunoaie. Sau faptul că povesteti cu cineva despre poluarea cu plastic, iar ceea ce ii spui rezonează așa de mult că decide și el, la rândul său, să îmbrățișeze anumite schimbări.

În 2016 am creat niște instrumente care ne ajută să calculam consumul de plastic al unei persoane. Cu ajutor lor, eu am estimat că în 2013, înainte de a cunoaște efectele negative ale plasticului, consumam aproximativ 3.460 de produse din plastic ANUAL. Cu ajutorl schimbărilor pe care le-am adoptat, am ajuns la 21 de obiecte din plastic, în 2015. Deci se poate! Renunțând la plastic, am pătruns într-un nou univers: organic, autentic, natural.

brush_1_2-990x660
     periute de dinti din bambus

Va urma :). Pana data viitoare le urmez celor de la Alternative.blue la multi ani, pentru ca tocmai au implinit 1 an 🌳 si la o cat mai mare extindere! (Toate pozele sunt luate de pe site-ul lor, pentru ca era pacat sa nu va arat asa lucruri faine. Daca vreti sa ajungeti pe site sau direct la un produs anume, inserez linkul acolo unde e verde 😊)

ALTteardrop-990x660
dischete demachiante reutilizabile
Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *