Unde reciclam?

In cartierul unde stau au disparut clopotele de reciclare selectiva. Dupa ce am asteptat ceva timp, mi-am luat inima în dinti si am vorbit cu cei de la Urban. Mi-au spus ca acele containere nu vor mai reveni, pentru ca nu erau deloc igienice si ca acum exista o lege prin care reciclarea trebuie realizata la nivelul blocului. Practic fiecare asociatie de locatari trebuie sa semneze un contract cu operatorul de salubritate pentru a recicla direct la bloc. Operatorul de salubritate (in sectorul 6 – Urban) pune apoi la dispozitia blocului pubele și saci speciali și comectarea se face gratuit. Detalii aici – click pe verde

La noi in bloc inca nu s-a incheiat contractul acesta, asa ca a trebuit să gasesc o solutie pana arunci. Am gasit cateva alternative.

Sursa foto: site Sigurec

1) Prima solutie gasita a fost “taxiul” reciclator de la Sigurec, care vine gratuit acasa si, in schimbul reciclabilelor, ofera o suma de bani (care pot fi pastrati sau donati unei asociatii la alegeri) sau un voucher valoric pentru cumparaturi. Cantitatea minima este de 5 kilograme. Pot fi reciclate: deseuri de ambalaje (PET, sticla, aluminiu), hartie/carton, becuri, baterii, precum si toate tipurile de echipamente electrice si electrocasnice. Reciclabilele nu trebuie sa fie amestecate cu deseurile menajere sau sa contina impuritati. Dupa ce ati strans 5 kg, puteti downloada aplicatia Sigurec pe care puteti sa va faceti un profil, apoi introduceti adresa si tipul de deseuri avut si chemati “taxiul” reciclator. La tipul de deseuri puteti gasi toate deseurile acceptate, mai multe decat am scris eu sus (inclusiv fier). Se poate chema masina si de pe site-ul lor, nu trebuie neaparat sa downloadati aplicatia. Pentru mai multe informatii, aici aveti site-ul Sigurec (click pe verde)

2) A doua doua alternativa sunt supermarketurile:

  • In Kaufland am gasit la intrare, dupa ce am trecut de primul set de usi, in partea stanga, containere de reciclare. Se pot duce acolo becuri, baterii, carton, hartie, folie, aparate electrocasnice

  • Mega Image-ul are un mic container la iesire pentru reciclarea bateriilor.

  • Carrefour, la intrare, pe partea stanga (asta in Carrefour-ul din cartierul meu, e posibil ca in alte cartiere sa fie pozitionat in alta parte) are un aparat de reciclare de la Sigurec. Acolo se pot duce PET- uri, hartie/ carton, sticla, aluminiu. In schimb primiti un voucher valoric ce poate fi cheltuit in magazin. Pe site-ul lor scrie ca asemenea aparate de gasesc in Cora si Carrefour. Locatiile din Bucuresti si din tara le gasiti aici (click pe verde) si mai multe detalii aici.

 

 

Sursa foto: site Sigurec

Daca mai stiti alte solutii pentru reciclare, din orice cartier sau din tara, le astept cu interes in comentarii. 🤔🌲 Sunt curioasa daca s-a inceput pe undeva colectarea selectiva direct la bloc. Daca da, dati de veste.

Facebook Comments

4 Comments

  1. La supermarketuri e de verificat.

    Dar cel mai la indemana mi-a fost sa merg la blocurile vecine – in concediul de maternitate si impins carutzul printre blocuri (acum aproape 10 ani) am descoperit ca un bloc la 100m avea container de plastice si unu de cartoane-hartii, asa ca duceam zilnic cate ceva.

  2. Amy

    Si eu indemn lumea sa recicleze, fac asta de ani buni, ba chiar am scris pe pe blog despre subiectul “reciclare”. Din pacate, in Romania oamenii nu-s inca invatati cu notiunea de reciclare si au impresia ca merita s-o faca doar daca sunt recompensati cu o suma de bani decenta. Trist dar adevarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *