Detergent lichid din nuci de sapun

Tot ca o consecinta a stilului de viata cat mai aproape de natura, mai simplu, minimalist pe care incerc sa il traiesc, a venit si schimbarea de detergent. Am vrut ceva natural, care sa poata ajunge in ape fara sa polueze si de care sa fiu multumita. Mai incercasem cateva naturale, dar nu au fost ok pentru mine.

Asa ca am trecut pe nuci de sapun. Ce sunt aceastea? Fructele unei specii unice de  arbore care contin o substanta foarte buna pentru spalat: saponina. Mai multe detalii gasiti aici – click pe verde. Ele sunt varianta non poluanta, non toxica, ok si pentru copii, a detergentilor clasici din comert.

Cum le utilizez? Eu fac un detergent lichid din acestea: pun 10 – 15 jumatati la fiert intr-un litru de apa. Le las la fiert, fara capac, pana se evapora un sfert din apa. Apoi pun cateva picaturi din uleiurile esentiale preferate in lichidul maroniu care a rezultat și, dupa ce s-a mai racit il transfer intr-un bidon de plastic pe care il am de la alt detergent lichid (inainte de a fi into zero waste lifestyle) si pe care am sa il refolosesc pana se rupe si apoi il dau la reciclare.

Cand spal pun in masina detergentul acesta, cantitatea pe care o puneam in mod normal cand foloseam alt detergent si in cuva pun si o lingura de bicarbonat de sodiu (se gaseste la vrac in Auchan sau in piata Obor; daca mai stiti surse, lasati-mi comentarii 😊). Eu sunt multumita de el, imi place cum arata rufele apoi si miros a ulei esential si a curat. Ce-i drept nu face fata la petele foarte dificile: sange, rugina, ulei. Dar cum nu am avut asa ceva, pentru mine nu e cu suparare.

Si spal cu el si pe jos. Curata bine si gresia si faianta (chiar si pete de ulei din bucatarie) si nu este toxic pentru animalele de companie: am doi pisici si e foarte ok pentru ei. Singura mea nemultumire este ca nu am gasit niciun loc inca unde sa nu fie impachetate in punga de plastic. Tin mult timp, o punga de genul dureaza cateva luni. Dar voi cauta si alta alternativa. Am auzit de o reteta din castane – abia astept sa o incerc (si ele au substanta care se afla in nucile de sapun, de care va spuneam mai sus). Un site care impartaseste multe informatii despre nucile acestea gasiti aici – click pe verde.

Facebook Comments

2 Comments

  1. nu le-am folosit pe jos, eu spal doar cu apa. La geamuri ai incercat?

    Eu am un sac de acum 1-2 ani luat (si la mana a2a, cineva vindea in zona un sac inceput cu pret ceva mai mic decat in magazin). Il folosesc doar la rufe la masina de spalat, strecor cateva nuci intr-o soseta.

    • Nu l-am folosit la geamuri. Dar mi-ai dat o idee bună, îl voi incerca și revin cu feedback. As vrea sa îl incerc la vase. Face mai putina spuma decât cele din comerț, dar daca va curata bine nu mă deranjează. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *