Puterea exemplului

De multe ori am auzit vorbele “singur nu vei face nicio diferenta”, “degeaba te zbati ca esti singura si actiunile tale nu conteaza” sau “nici macar nu mai incerc sa conving pe cineva, ca nu am nicio sansa”.

Nu sunt de acord cu asta pentru ca eu cred destul de mult in efectul de bulgare de zapada. Adica in puterea exemplului pozitiv care pana la urma convinge. Si am cateva povestiri frumoase legate de asta:

1) am inceput sa scriu pe un grup fain de pe facebook cateva postari despre un trai prietenos cu mediul (despre sacosa textila, despre cana de cafea reutilizabila, despre saculetii textili pentru cumparaturi si altele de genul acesta). Si, spre fericirea mea, am inceput sa primesc un feedback neasteptat: cateva persoane mi-au zis ca au inceput sa cumpere in sacosile textile, altele au inceput sa foloseasca saculetii textili, cana de cafea din bambus. In plus au inceput sa scrie si alte idei interesante si sa vorbeasca cu familia lor => efectul de bulgare.

2) anul trecut am pus la birou o cutie in care am strans tot plasticul utilizat de colegi timp de o luna pentru un proiect. Dupa ce a trecut luna, am luat cutia, am terminat proiectul si credeam ca se va asterne uitarea peste intamplare. Dar la doua zile oamenii au inceput sa intrebe de cutie, sa ceara un container pentru reciclare. Asa ca am vorbit cu administratorul firmei si vom avea un sistem de reciclare si la birou ๐Ÿ˜Š

3) tot fiind pe tura la serviciu cu o prietena cu care ma inteleg bine si tot vazandu-ma ba cu sacosica, ba cu pai de inox, ba cumparand la vrac si mai povestind una – alta despre stilul asta de viata, am “corupt-o” ๐Ÿ˜ si pe ea si a inceput sa foloseasca alternative prietenoase cu natura (You rock, Dorinus ๐Ÿ’š)

4) tot prin puterea exemplului si a povestirilor interesante despre alternativa la ambalajele de plastic sau la produse DIY cat mai sanatoase l-am convins si pe iubitul meu sa se implice si chiar ma sustine (Am si cicalit fara sa vreau, dar nu am avut deloc rezultate pozitive, ba din contra.)

Am povestit nu ca sa ma laud, ci sa demonstrez ca entuziasmul si puterea exemplului schimba realitati. Iar daca eu conving o persoana si acea persoana mai convinge pe cineva, efectul se propaga in mod pozitiv.ย  Never give up!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *