Primul pas: mai putin plastic de unica folosinta la birou

Ati citit din mai multe surse cat de nociv este plasticul de unica folosinta pentru natura, animale si v-ati decis sa faceti ceva in privinta asta (caz in care va felicit 😊), dar nu stiti exact de unde sa incepeti? Apai nu va faceti griji, vin cu cateva idei usoare pentru pauza de masa la birou:

– prima este inlocuirea pungii de plastic cu una textila. Si daca e si din cea care se strange si se face mica, intra perfect in orice geanta. Eu am una in forma de portocala 😁 si, dupa ce o golesc de cumparaturi am grija sa o pun iar în geanta.

(Aceasta e a unei colege, dar nu aveam poza cu a mea.)

– ideea numarul 2 este sa va luati pachet de acasa, astfel evitati mult mai usor plasticul de unica folosinta si este si mai sanatos. Dar daca nu, atunci sugestia mea este sa incercati sa cumparati alimente care contin cat mai putin plastic: de exemplu borcan de zacusca, pateu la borcan daca va place sau conserva de ton pentru salata facuta rapid la serviciu. Castravetii se pot lua fara amblaj, fara punga, eu am luat de multe ori asa, porumbul se gaseste in borcan sau la cutie si salata poate fi pusa intr-o punga de hartie pentru paine sau daca aveti deja o punga de acasa e foarte ok. Daca, din pacate, nu aveti bucatarie la serviciu unde sa asamblati salata, exista si alte variante: iaurt in borcan de sticla (chiar si bio la Mega Image), kéfir si lapte in sticla de sticla 😁 (in Kaufland, Mega, Auchan), lapte la tetra pack (toate supermarketurile).

Apoi am vazut sandvisuri in hartie si cu doar o mica fereastra de plastic in ambalaj (Mega Image) sau salata cu super ingrediente in carton si cu capac de plastic (care se poate recicla, insa e mai putin plastic decat una impachetata integral asa) tot in Mega Image (eu asta am pe langa job, de aia stiu optiuni). Pluuus ca am gasit si niste covrigei de vin in ambalaj de hartie, cu o fereastra de plastic ce-i drept, dar mica.

– iar daca setea da navala, nu uitati sa alegeti fara plastic. Gama este variata : de la apa plata sau minerale, pana la sucuri carbogazoase sau naturale in sticla de sticla (parca si gustul e mult mai bun) sau energizante si sucuri la doza.

Si, la final de masa, o plimbare pana la un clopot de colectare selectiva face bine la digestie. 😀 Sticla si cutiile din aluminiu se pot recicla de mult mai multe ori decat plasticul, nu sunt toxice pentru mediu si sanatate si pastreaza bauturile si alimentele mai gustoase. Doar hartia grasimoasa nu poate fi reciclata (de fapt niciun ambalaj uleios, daca nu este curatat). Spor la treaba, mai ales ca vine curand si provocarea din iulie: #iuliefaraplastic! We can do this!

Facebook Comments

4 Comments

    • Ah, da, da, da. Duc munca de lămurire la birou cu paharele “vieții”. Eu, ca angajator, nu le-as mai pune la dispoziție. Astfel oamenii s-ar reorienta către cele de sticla, cel puțin o mare parte din ei. Dar cum nu sunt angajator…uff

  1. Am adus cadou la 2 colegi de biou cate o cana haioasa. Cu mandrie va zic ca am redus simtitor cantitatea din cosul de gunoi 🙂

    Altfel, o sticla, chiar de plastic, luata cu noi zi de zi pentru gestionare apa, nu doar ca reduce plasticul dar salveaza bugetul!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *