Brad de Crăciun tradițional sau alternativ?

Decembrie e deja aici și Crăciunul chiar după colț, așa că anul asta vreau sa particip un pic cu câteva articole despre cum sa trecem de luna aceasta într-un  mod sustenabil (asta este cuvântul preferat al meu pe anul ăsta 😄), un mod mai simplu și mai centrat pe experiențe pline de dragoste.

Asa că acum am câteva idei interesante legate de bradul de Crăciun. So:

pe locul 1 la capitolul brad sustenabil, fără să lăsăm deșeuri în urmă sunt cei făcuți din diverse lucruri pe care deja le avem în casa sau de care putem face ușor rost reutilizand eventual materiale care poate ar ajunge la gunoi. Exemplu în pozele de mai jos, furate de pe Pinterest. Mi se pare fain că ne pune creativitate și îndemnarea la încercare și e și fun sa îi facem împreună cu familia. E o tradiție simpatica de continuat în fiecare an. Prietena mea, Simona, de la Cutia de carton (click pe verde) face in fiecare an genul ăsta de brăduț și îi iese genial.

locul 2 este ocupat de brăduți handmade, care pot fi și dăruiți cadou. Eu am luat unul făcut din boabe de cafea și scorțișoară drept cadou la un secret santa. Mirosea divin. Genul ăsta poate fi găsit aici (click pe verde)

– pe locul 3 pentru mine din punct de vedere al impactului asupra mediului sunt brăduții in ghiveci, cu rădăcină, care pot fi plantați apoi într-o grădină. Numai să aveți grijă cu ei pentru că sunt tare sensibili și nu trebuie să stea lângă o sursă de căldură sau într-o cameră prea încălzită pentru că se ofilesc repede. Și încă un detaliu de ținut minte: este posibil să nu se prindă după plantare. Însă dacă se prinde arată superb în curte și e minunat pentru planetă/ aer.

locul 4 este ocupat de doua posibilități: prima este bradul artificial și a doua bradul fără rădăcină, dar crescut în pepiniere, special pentru scopul acesta. Știu că bradul artificial este din plastic și producția sa nu este foarte prietenoasă cu mediul, dar intră în opțiuni pentru un Crăciun sustenabil pentru că îl cumpărăm doar o dată și durează ani și ani și ani. Noi avem unul de 7 ani și îl vom mai avea 30 la cum arată. Un aspect de ținut cont la cumpărare este calitatea acestuia: dacă este bine făcut, nu îi cad “acele”, nu pică beteala dacă are inclusă, atunci se va păstra bine. Și chiar dacă este un pic mai scump, își scoate “pârleala” prin faptul că rezistă extrem de multe Crăciunuri.

Iar brazii tăiați din pepiniere speciale sunt după cei artificiali pentru că (în primul rând) se usucă și ajung la gunoi creând deșeuri inutile 🙁 (și mi se pare total nemeritată moartea lui), în al doilea rând e foarte greu de demonstrat dacă vin cu adevărat din genul ăla de pepiniere sau au fost tăiați ilegal (iar situația pădurilor de la noi nu e foarte înfloritoare).

Voi ce brăduț veți împodobi? 🌲 Eu, dacă nu l-aș avea deja pe cel artificial, aș face unul din cei arătați pe locul 1, n-aș mai cumpăra deloc. Și aș pune un pic de ulei esential de brad sau pin în casă, puțin ulei de portocale și gataaa: sărbătoare!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *