Curățenia de primăvară în căsuța poștală virtuală!

Una dintre minunatele mele cititoare – Cristina Oprea – a avut o idee foarte faină de articol: cum sa avem un comportament sustenabil și în mediul virtual. Mie mi s-a părut foarte interesantă treaba asta, așa că, mai jos, găsiți un articol pe această temă scris de ea, iar pe ea o puteți găsi pe pagina sa de facebook (click pe verde) daca aveți mai multe întrebări. Mulțumesc mult, Cristina. Te mai aștept cu drag. 🤓

Sursa foto: Shutterstock

Cred că fiecare dintre noi avem cel puțin 1-2 adrese de e-mail, 1-2 conturi pe rețelele sociale etc. Așa că azi vreau să scriu despre adresele de e-mail, spațiul de stocare pe care îl utilizăm pentru acestea și lucrurile mici pe care le putem face pentru a ne diminua amprenta virtuală, în timp ce suntem prezenți online.

V-ați gândit vreodată să vă faceți curat în căsuța de e-mail? Nu dureaza mult.
Luate individual, e-mailurile nu reprezintă mult spațiu, însă adunate per utlizator și apoi la scară mare gigabiții se tot aduna. Spațiul consumat ne este alocat în servere, serverele consumă electricitate, electricitatea încă este produsă și din combustibili fosili, sau surse ce distrug ecosistemele (hidrocentrale / baraje). Să continui? Serverele sunt ținute în clădiri cu ventilație și temperaturi corespunzătoare.
Ați înteles: un lanț vicios pe care probabil nu l-am surprins în totalitate. Deci, într-o zi, câteva ore pentru curățenia căsuței de e-mail ar fi binevenite. Iar apoi, vorba tatalui meu – curățenia trebuie numai să o menții!

Când mi-am facut ordine în căsuța de e-mail prima dată, am sters o mulțime de emailuri ce nu-mi mai erau necesare, și-mi ziceam: un email sters și salvez un pinguin. Acum doar mențin, ștergând periodic ce nu-mi este de folos. Care sunt mailurile din această categorie? Cel mai des newslettere care nu-mi mai sunt de folos; notificări ale aplicațiilor unde am conturi sociale s.a.m.d.

Ce păstrez eu de obicei? Confirmării pentru comenzi importante, sau de itinerariu de la companiile aeriene, facturi, extrase bancare sau termene și condiții, și bineînțeles mailurile personale cu informație utilă. Fiecare își poate stabili ce este important și ce poate fi sters. Însă cu siguranță nu veți mai citi notificări de acum 6 luni; dacă nu le-ați citit atunci. Ca utilizatori avem puterea de a diminua amprenta virtuală și resursele necesare pentru a o susține.

Alte sfaturi:
• Poți utiliza foldere și crea reguli pentru a filtra e-mailurile si a le aloca pe foldere. Un furnizor de servicii de e-mail filtrează implicit căsuța de e-mail, grupând e-mailurile în foldere de Social și Promotions, și astfel poți revizui mai ușor Inboxul.
• Din când în când: Empty Trash / Empty Spam. Dar ține minte: nu mai poți recupera nimic apoi.
• NU te dezbona de la newsletere pe care nu le recunoști. Nu faci decât să îți confirmi adresa de e-mail ca una reală. Mai bine marchează cu Spam e-mailurile de la adrese necunoscute.
Știu, sunt utilizatori ce preferă să plătească o taxă modică pentru a-și mari limita alocată,însă chiar le este necesar acel spațiu? Sau mai bine ar face curat? Decât să plătească taxa modică către furnizorul de căsuță de e-mail, nu mai bine să o transforme într-o donație lunară către o cauză dragă?
Spor la curățenie!

Mă delectam cu dulceața mea preferată (de vișine 😁) și un motan, după curățenia de pe tableta din fundal

Ei, cum vi s-a părut articolul? Recunosc că e o tema la care nu mă gândisem prea mult înainte, dar are perfecta dreptate și îi voi urma sfaturile de acum înainte.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *