De ce nu folosesc șervețele umede

Șervețelele umede au devenit foarte populare. Toată lumea le folosește: pentru dezinfectare, curățarea mobilelor și a obiectelor sanitare, demachiere, pentru a ne “spala” pe mâini.

Cineva își pregătea argumentele împotriva șervețelelor umede 😹

Din nenorocire aceste șervețele umede au multe dezavantaje. Și în postarea asta voi vorbi de câteva din ele:

  1. Majoritatea șervetelor de acest gen conțin fibrele de plastic ce nu sunt biodegradabile, ca să nu mai spun că nici ambalajul de obicei nu este biodegradabil sau reciclabil. Șervețele umede sunt făcute de obicei dintr-un material asemănător bumbacului îmbinat cu fibre de plastic, adică poliester și polipropilena care nu sunt biodegradabile. Iar faptul că cele două materiale diferite nu pot fi separate, înseamnă că nici nu au cum sa fie reciclate.
  2. Cand acestea ajung in natura, riscă să fie confundate cu mâncare, iar animalele, păsările și vietățile marine le ingerează și, neputându-le metaboliza, acestea din urmă mor. De exemplu țestoasele confunda șervețele umede și pungile de plastic cu meduzele și le mănâncă.
  3. Deși ele sunt de unica folosință, asta nu înseamnă că, odată folosite, vor dispărea ca prin magie. De fapt, numărul lor este în creștere, arată un raport făcut de 700 de voluntari care au participat la curățarea plajelor de pe coasta Irlandei. Voluntarii au arătat ‘funii lungi’ formate din șervețele umede, provenite din canalizări. Șervețele de acest gen înfundă canalele și dăunează vieții marine. Probleme de genul acesta s-au găsit și în Arad, deci nu vorbim doar peste mări și țări.
  4. Alt motiv pentru care aceste șervețele ar trebui uitate este că, de cele mai multe ori conțin diverse substanțe chimice printre care și alergeni, parabeni și conservanți controversați care pot fi toxice pentru adulți și copii și pot polua aerul. Așa că cel mai indicat ar fi să le evităm și să ne spălăm tot cu apa și săpun. In plus, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au arătat că, șervețele umede ajuta de multe ori la raspândirea bacteriilor, nu la eliminarea lor, iar Reuters a raportat acum câțiva ani cazuri de iritații destul de severe, mai ales în zonele intime. Și nici buzunarul nu o duce prea bine când dăm mereu banii pe tot felul de șervețele de genul acesta de unică folosință. 🚯🙅🌄

Sursele articolului și mai multe detalii găsiți aici, aici, aici , aici, aici , aici și aici

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *